Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een therapie die bij verschillende problemen effectief kan zijn. Bijvoorbeeld als je last hebt van een negatief zelfbeeld, depressieve klachten, paniekklachten, (sociale) angsten, dwangmatig gedrag of boze buien. De therapie is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassenen en wordt meestal vanaf 8 jaar ingezet. CGT gaat ervan uit dat onze gevoelens en ons gedrag worden beïnvloed door wat we denken.
Bij CGT leer je om je bewust te worden van je gedachten en na te gaan of deze gedachten waar en helpend voor je zijn. Niet-ware of niet-helpende gedachten worden vervangen door meer reële en helpende gedachten. Ook wordt er geoefend met het veranderen van je gedrag wanneer dit niet helpend blijkt te zijn. Door je gedachten en je gedrag te leren sturen zul je merken dat je je beter voelt. In de sessies oefenen we samen, maar ook daarbuiten is het belangrijk om te oefenen met wat je geleerd hebt. Je krijgt hiervoor opdrachten mee die je buiten de sessies moet doen.
Als ouder wordt je zoveel mogelijk bij de behandeling betrokken en krijg je advies hoe je het proces thuis verder kunt ondersteunen.