EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een kortdurende behandeling waarmee je akelige ervaringen kan verwerken die (nog altijd) in de weg zitten. Het wordt toegepast bij kinderen, jongeren en volwassenen van alle leeftijden.

EMDR kan worden ingezet als je een nare gebeurtenis hebt gemaakt, zoals een ongeluk, misbruik of mishandeling. Ook kan het ingezet worden als je getuige bent geweest van nare gebeurtenissen. Het kan zijn dat je één keer iets naars hebt meegemaakt, maar het kan ook maanden of zelfs jaren hebben geduurd. Door zo’n vervelende gebeurtenis kun je je anders voelen. Wat er gebeurd is, blijft maar als een film terugkomen in je hoofd. Soms kan het zijn dat je nergens zin meer in hebt of dat je niet goed meer kunt slapen en nachtmerries hebt. Het kan ook zijn dat je snel boos wordt of dat je je moeilijk kunt concentreren.

EMDR gaat ervan uit dat wat je hebt meegemaakt niet goed verwerkt is en dat je er daardoor last van blijft houden. Door het beeld van de gebeurtenis weer naar boven te halen, je gedachten hierover duidelijk te krijgen en een afleidende stimulus (oogbewegingen) toe te passen, wordt de nare ervaring alsnog verwerkt (het wordt minder naar om aan terug te denken). Je leert vervolgens om een andere gedachte over jezelf of over wat je is overkomen ervoor in de plaats te zetten.

Ook wanneer je last hebt van een negatief zelfbeeld kan EMDR als deel van een behandeling worden ingezet.

In de onderstaande filmpjes kun je zien hoe een EMDR behandeling in zijn werk gaat.